Raka frågor vill ha raka svar, något som många i branschen nog är eniga om inte är helt lätt när det gäller kännedomen om våra fastigheter. Det finns frågor som SKA ha ett kort, snabbt och rakt svar. Som t ex ”Hur många dörrar av typ A finns i fastigheten och vilka mått har de? Vart finns dom? Är det typ A som finns i rum 35?”
I många organisationer är det tyvärr ett detektivarbete som kräver samtal, letande bland papper eller mappar på datorn och i värsta fall platsbesök, något som kanske ändå slutar med ett antagande. Tidsåtgången är minst sagt ineffektiv.
Tänk om du kunde ställa frågan till datorn och faktiskt få ett snabbt, korrekt svar? Det är dit vi är på väg nu och i vårt fall så är vi redan där, men det kräver vilja och förståelse för att komma dit. Inte så mycket ekonomi som många väljer att se det… Dock finns det mycket att vinna!
En fastighet som vet hur den ser ut och sitt innehåll
När vi digitaliserar en fastighet gör vi inte det för att få en snygg 3D-modell att visa upp och titta på. Vi gör det för att bygga en digital verklighet, en fil som datorn kan förstå och använda. En fil där varje dörr, fläkt, golvbrunn och belysningsarmatur har sin plats, sitt ID, sin tekniska information. Vi skapar helt enkelt ett sätt för datorn att lära känna våra fastigheter och det är nu automatiseringen börjar men så kommer även den stora frågan om all data verkligen behöver vara korrekt.
Vi behöver absolut inte ha korrekt data för att jobba vidare, för att kunna ställa frågor till datorn och få svar. Men vi kan inte heller lita på de svar vi får om inte datan är korrekt. Vi kan fortsätta jobba med våra procentmarginaler för risker och felberäkningar. Men det är så surt att behöva göra det när vi har ett så fantastiskt hjälpmedel framför oss som bara kommer att utvecklas mer och mer mot AI.
Underhållsplaner som skriver sig själv
Så kommer vi till ett av det primära arbetet med fastigheter, underhållsplaner. Ett i vanliga fall tidskrävande jobb där det ska inventeras, dokumenteras, framtida behov uppskattas. Och sen ska det uppdateras när något ändras, något som har en benägenhet att ramla bort på vägen.
Men om datorn redan vet hur fastigheten ser ut, varför inte låta den göra jobbet?
Och när något förändras i byggnaden, varför inte låta den göra uppdateringarna? Jo, det är faktiskt precis så ni kan jobba.
Ett levande system
Idag kopplar vi ihop data, erfarenhet och intelligens och låter datorn generera åtgärder, kalkyler och uppdateringar.
En statisk underhållsplan blir gammal så fort något ändras, ett digitalt system med förståelse för verkligheten håller sig uppdaterat. När datorn vet hur våra fastigheter ser ut vet den också när något ändras. Byts ett ventilationsaggregat så uppdateras planen. Bygger ni flera rum så uppdateras planen.
Det är ett ett system som jobbar med dig. Ett sätt att gå från magkänsla till fakta. Och det är inte framtid, det är inte Sc-Fi. Det är här och nu, och ni jobbar vidare men får underhållsplanen levererad och uppdaterad vilket effektiviserar er tid.
Från teknik till trygghet
Det fina i kråksången är att det här inte handlar om att du måste lära dig ännu ett system, tekniken anpassar sig efter verkligheten.
Att du kan ställa en fråga, få ett svar, och veta att det stämmer.
Att du kan lita på att din underhållsplan är uppdaterad.
Att du slipper uppfinna hjulet varje gång.
Det är inte digitalisering för digitaliseringens skull. Det är sunt förnuft, upphöjt i digital form.
Vill du veta mer? Hör av dig så berättar vi!
Kontakta oss