Vi gillar hårda klappar, och då menar vi jäkligt hårda klappar.

Vi på Planör vill inte bara bryta branschlogiken, vi gör det rent konkret. Vi gillar hårda klappar, och då menar vi jäkligt hårda klappar. Vi väljer därför att ge er alla den hårdaste vi kom på. Lennart Berg håller på att samla in pengar för att bidra med två maskiner som gör så kallade ”earthbricks”. Med denna metod kan byborna i Nepal själva producera sitt byggnadsmaterial i byn. De blir självgående entreprenörer och ofta är det kvinnorna som får chansen att starta sitt egna företag. En bättre julklapp än så kan vi inte komma på. Luta er tillbaka, här ska ni få läsa där Lennart berättar om projektet och hur det kom sig att han blev involverad och självklart varför Planör vill vara med.

”Jag och min hustru var uppe i Nepal och vandrade 2013. Då kom vi fram till att Nepal är ett fantastiskt land med fantastiska människor. Sedan kom jordbävningen 2015. När det värsta hade lagt sig saknade lokalbefolkningen sina inkomster från turismnäringen. Turister vågade inte åka dit på grund av risken för jordbävningar. Då startades organisationen ”Hike för Nepal”, där Nepaleserna själva  började vandra med studenter för att visa att det går att vandra här. Då kände jag och min fru att vi ville hjälpa till. Vi startade vi ”Hike for Nepal Sweden”.

Det är 800 000 hus som har rasat, då kan vi inte stå här med en spade, vi måste hitta ett bättre sätt att hjälpa till på. Då hittade Björn Söderberg den här maskinen som gör ”earthbricks” En maskin kostar 35 000 kr. Maskinen skänks till en kvinna i en by där man behöver bygga hus. Hon bildar ett bolag, blir VD för detta och sedan anställer hon en eller två kvinnor till. Det är 400 000 hus som fortfarande inte är byggda.

Om man bor i Nepal och ska bygga ett hus, är det ingen idé att bygga hus som rasar i nästa jordbävning utan vi ska bygga hus som står kvar. För att bygga ett hus idag måste man först köpa kol från Indien, lägga kolet på lastbilar, köra det från Indien till Katmandu. I Katmandu finns det enda stället där man kan göra vanligt tegel och där jobbar det otroligt mycket barn. Teglet bränns i Katmandu och då får man ut hur mycket koldioxid som helst. Sedan läggs det på en lastbil och kör det så långt upp i berget det går, sedan är det bärare eller hästar som får bära teglet vidare till de byar man ska bygga i.

I det här fallet tillverkar man teglet av den jord som finns i Himalaya, lite cement, in i maskinen som är handdriven och så skapar man sandkakor. De ligger ute i solen i 21 dagar och torkar. 

 Jag satt i Almedalen och var värd för ett bord där förra sommaren. Vi var ett antal personer och snackade om att vandra i Nepal. De andra hängde på och jag kände att jag måste skapa en Facebook-sida. Tillslut var vi 14 stycken som ville åka tillsammans och vandra i Nepal. Vi beslutade att vi skulle avsätta 1000 kr var i ett biståndsprojekt, gärna om vi samtidigt kan klimatkompensera för vår flygresa. Björn Söderberg satte snabbt ihop ett projekt till oss och det är där vi är nu och ska se om vi kan börja med att få in 70 000 kr som är vårt mål. Vi ska köpa två stycken maskiner, berättar Lennart.”

Planör tror på mänskligt engagemang, på förbättring och för nytänkande. Vi växlar upp ännu mer när det tar emot och gör det omöjliga möjligt. I allt vi gör använder vi oss av hjärta, hjärna och jävlaranamma. Vi bryter branschlogiken genom att inte skicka den där julklappen du i alla fall inte vill ha. Det gör vi genom att skänka 10 000 kr till ”Hike for Nepal Sweden” . Tycker du att vi är galna? Bra, för det är precis vad vi är.

God Jul!

 

 

 

 

 

P.S Du kan läsa mer om projektet här:

https://www.tukinepal.org/fundraiser/bricks-for-nepal-nu-bygger-vi-i-nepal-2/

 

Lämna en kommentar