”Till skillnad från andra företag är här 3D scanning en standard” – intervju med Joel Öman


Engagerad, som gärna har lite mycket att göra för att hålla tempot uppe och som verkligen har hittat rätt i livet. Så skulle jag snabbt beskriva Joel Öman, Planörs nya stjärnskott som gör vår portfölj av kompetens och tjänster ännu snäppet vassare. För 8 år sedan började Joel studera, men har långt innan dess vetat att detta var hans väg i livet. Och nu trivs han som fisken i vattnet, vilket märks! Hans engagemang och driv avslöjar rätt fort att han älskar det han gör och här finns både mycket energi, goa fikaraster och framför allt kunskap att hämta.

Jag var snabb med att boka in Joel för en intervju, redan hans andra dag här på Planör. Lite omtumlad av att snabbt sätta sig in i allt så var det ändå en hurtig och engagerad Joel som svarade när jag ringde.

Hur fick du kontakt med Planör, och hur var ditt första intryck?

Magnus Brink kontaktade mig och frågade om han fick presentera företaget. Företagspresentationen var det som fångade mig. Det var intressant att Planör var så måna om att anställa bra folk, både för deras kompetens och att de besitter rätt personlighet som gör att man kommer att känna sig hemma på Planör. Ju roligare man har på arbetsplatsen, ju mer trivs man och desto mer produktiv blir man. Ett beteende är svårare att lära om än att lära sig ny kunskap.

Hjärta, hjärna och jävlaranamma, vad var ditt första intryck av de orden?

Hjärta och hjärna är grundstenar, företagshygien, kan man kalla det. Jävlaranamma är det som engagerar! Vi gör allt vi kan för att leverera en bra affär. Man ger det där lilla extra även om det innebär lite senare kvällar eller nätter. Vi ska lösa det på bästa sätt och jävlaranammat finns alltid där för att tas oss ända in i mål.

Vad är din spetskompetens?

BIM-samordning och dess programvaror som Navisworks, Solibri och Autodesk Cloud-funktioner. Jag har även suttit med hela Office 365-paketet och har viss kunskap i mjukvara för projektering, framförallt Revit och Autocad.

Hur tror du att du och Planör kommer att lyfta varandra?

Jag kommer att få mycket kunskap i alla led, från att tidigare ha suttit i en ganska isolerad roll fram tills jag 2018 blev medlem i projekteringsledargruppen, så kommer jag nu få ännu större inblick i andra delar av projekten. Jag tror att jag tar med mig en ny roll inom BIM-samordningen, där Planör kan ta sig an nya typer av uppdrag som breddar de kompetenser vi erbjuder ytterligare. Att vara med i den utvecklingen är en rolig resa.

Har du upptäckt något som Planör är unikt med?

Om vi pratar om Digitörbiten med digitala verktyg, så är det 3D-scanning och dylikt som imponerar. Jag har inte sett något företag som jobbar med det i samma utbredning som hos Planör. Under mina 6 år hos min tidigare arbetsgivare har vi skannat 2 byggnader mig veterligen och här känns det som en standard! Just nu har vi 10-12 fastigheter som är redo för scanning i Team A/Digitör.

Är scanningen nödvändig eller kan det bli överdrivet?

Jag ser den nödvändig så fort det handlar om- eller tillbyggnation. Vid nybyggnation finns inte så mycket att skanna. Men vi har så stora kunskaper så vi kanske kan utveckla något arbetssätt där också. Däremot kan man skanna omgivningen med drönare, och det är högaktuellt vid nyproduktion.

Du har tidigare nämnt att du ser stora fördelar med 3D-modeller istället för 2D-ritningar. Vilka är de främsta fördelarna?

Att vi kan granska saker vi inte ser på en 2D ritning. All information i den tredje dimensionen, höjden på objekt syns inte lika visuellt och är då lätta att missa. Med modellen och dess tredimensionella perspektiv kan vi upptäcka kollisioner mycket enklare och därav minska revideringar senare i processen som kan kosta både tid och pengar.

Vart kommer vi att möta dig framöver hos Planör?

Framför allt i Planör Digitör som jobbar med de digitala verktygen och i Team A som jobbar med bl.a. tidiga skeden och projektering.

Några snabba

Soffan eller motionsspåret? Både och, gärna motionsspåret först och soffan sen.

Vin eller öl? Både och, häng-i-baren öl, till maten vin.

Vinter eller sommar? Efter att ha bott i Luleå i 25 år så SOMMAR.

Vad är ett bra öppningsämne när man vill mingla med dig? – Välj ett av 16 olika kanske? Jag har intresse i väldigt många ämnen. Allt ifrån vin och mat till bilar, resor, städer, fotografering. Välj något så hittar vi alltid något intressant att prata om!

Vill du komma i kontakt med Joel?
Pratglad och engagerad som han är hör han gärna från dig!
070-660 09 71
joel.oman@planor.se


Lämna en kommentar