risgrynsgröt

Bränd risgrynsgröt är ett minne blott! Här är knepet!

Att koka sin egen risgrynsgröt kan låta omständligt och skrämma många men vi har knepet för att göra det enkelt! Att råka bränna gröten är det vanliga misstaget som sker men genom att göra risgrynsgröt i ugnen så gå det inte att misslyckas! Vi har satt ihop receptet för en jul utan brända kastruller!

Ingredienser – 4 portioner
2 dl grötris
4 dl vatten
8 dl mjölk

Socker och salt efter smak, förslagsvis:
1 msk socker
1/2 tsk salt

Om så önskas
1 kanelstång

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader.
Mät upp riset och skölj noga i en finmaskig sil.
Koka upp vatten, risgryn och kanelstången (om så önskas) i en stor ugnssäker kastrull. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter under lock.
Koka samtidigt upp mjölken i en annan kastrull. När riset sjudit klart hälls den varma mjölken i riskastrullen.
Rör om och ställ in i ugnen i ca 45 minuter.
Är gröten för rinnig kan den stå lite till, är gröten för tjock kan man ha i lite mer mjölk.
Smaka av med socker och salt.

Servera risgrynsgröt med kanel och mjölk om så önskas!

Lycka till med julförberedelserna!

Historian om risgrynsgröt

Idag är risgrynsgröt ett självklart inslag i juletider, men det vi inte tänker på är att det faktiskt är en före detta lyxvara vi idag tar för givet. Risgrynen var för länge länge sen en dyr importvara och det var bara de rika som då serverades risgrynsgröt. Det var först på 1800-talet gröten blev allt vanligare hos svenska folket.

När det var fest kokades gröten i fet mjölk och serverades med smör, kanel och gräddmjölk. I dag äts den traditionellt sätt med kanel men även sylt, sirap eller saftsås också vanliga tillbehör.

Det sägs att rätten är dansk men har sitt ursprung i Frankrike. Dess släkting Ris á la Malta har där emot kopplingar med Malta då det finns en apelsinsort som heter Les maltaises.  Översättningen blir ris med apelsinsaft.

Ris á la Malta

Om ni får ris över och vill göra ris á la Malta så länkar vi här ett recept: Ris á la Malta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *