Planör i samarbete med Fryshuset Malmö.

 

Fryshuset har sedan 1984 funnits som hand på axeln för ungdomar på glid. Projektet, som numera är en nationell institution, grundades av Anders Carlberg för att hjälpa ungdomar att hitta sin väg i livet. Till en början fanns Fryshuset bara i Stockholm, idag utför de sitt viktiga arbete även i Göteborg, Husby, Skärholmen, Kalmar och Malmö. Det var först 2005 initiativet kom till Malmö och 2011 fick de tag i rätt typ av lokal för verksamheten.

Fryshusets i Malmö ligger på hörnet av Sofielundsgatan uppe vid Möllan. Inte så långt ifrån själva Möllevångstorget, som är en mötesplats för människor och i synnerhet ungdomar på kvällar och helger. Vi kom på besök en onsdagseftermiddag för att träffa Mohammed Rabani och Hanna Gomez. Två eldsjälar som jobbar hårt för att Malmös ungdomar ska hamna i rätt sammanhang. Vi blir mottagna vid dörren och bjuds på en rundvandring där vi får se allt ifrån Yoga/danslokal, musikstudio, till samtalsrum och utrymme att bara hänga. Här finns att göra, det är en sak som är säker.

 

Anledningen att vi är här just denna onsdag är för att Fotbolls-EM närmar sig med stormsteg. Fryshuset kommer nämligen att hålla uppesittarkvällar från och med första matchen nu på fredag (Frankrike – Rumänien). Hit kan ungdomar komma och hänga tillsammans med personal för att njuta av lite högklassig fotbolls-tv. Som ni alla vet så kräver dessa aktiviteter tilltugg, därför passade vi på att lasta av chips till alla fotbollsälskare, medan Mohammed och Hanna bjöd på kaffe och berättade mer om verksamheten.

”Fryshuset hjälper ungdomar att hamna välja rätt bana i livet. Vi färgas ju alla av vår omgivning och som ung är det lätt att halka in på fel spår. Har man ingen som hjälper, stöttar och förklarar hur samhället fungerar så står man ganska chanslös inför framtiden”. Säger Mohammed Rabani.

Dagarna på Fryshuset är fullspäckade och utöver ungdomsverksamhet finns flera viktiga stödorganisationer. Det finns mycket uppskattade grupper för ensamstående mammor, samtalsforum för hedersrelaterade frågor, insatser för brottsförebyggande åtgärder, hjälp för arbetssökande, engagemang för ensamkommande flyktingar, kvinnoforum och mycket mer.

Fryshusets engagerade personal är sanna samhällsbyggare. Det stödjer vi på Planör till 100% och ser verkligen fram emot det här samarbetet. Målet är att vi ska dela med oss av vår kunskap och öppna vägar in i näringslivet för Malmös unga och utsatta.

Lämna en kommentar