Personporträtt: Tobias Håkansson

 

Som ni kanske vet sedan tidigare så är vi på Planör måna om nästa generations projektledare och tar därför ofta mot LIA-praktikanter. Ett utmärkt läge för oss och för framtida projektledare att lära känna varandra och ta oss an Planörs dagliga utmaningar.
Vi publicerar alltid ett personporträtt på våra LIA-praktikanter eftersom de kommer oss så pass nära och blir en del i teamet, under sin praktikperiod. Denna vecka ska vi lära känna Tobias Håkansson en engagerad kille som har blivit ett fint tillskott till vårt team. Tobias är 29 år och går på Hermods Yrkeshögskola i Lund och kommer från Malmö. Vi träffade honom på kontoret för ett litet snack, nedan följer intervjun:

Vad gjorde du innan du började studera?

Tidigare jobbade jag som snickare/hantverkare hos bland annat Skanska och då främst med nybyggnationer. Det blev ju såklart en hel del olika jobb, men mycket nytt och totalentreprenader. Det kunde handla om allt från villor och bostäder till kommersiella fastigheter. Både smått och stort. Ett exempel var när vi byggde Studio-huset som ligger intill klaffbron i Malmö. Men efter ett att kände jag att jag vill ta mig vidare och sökte in till Hermods Yrkeshögskola i Lund och på den vägen är det. Nu har jag inne på min andra LIA-period och har fått möjligheten att göra den här på Planör.

Vad var anledningen att du vill börja plugga?

Jag ville helt enkelt utvecklas och ta mig vidare i yrkeslivet. Skaffa mer ansvar, inflytande och kunna påverka processen på ett annat sätt. Jag har testat på att vara arbetsledare tidigare och har alltid varit intresserad av hela processen. Allt från hantverk och byggnation till arkitektur och mer övergripande frågor.

Hur kommer det sig att det blev just Planör?

Vi var faktiskt här på besök med klassen och jag fastnade för arbetsmiljön och attityden på kontoret. Det finns en stark familjekänsla här som gör det extra trevligt att komma till jobbet. Jag gillar känslan av att kunna komma in lite tidigare, käka lite frukost och snacka lite skit – innan jag drar igång för dagen. Sen finns det många olika kompetenser här och många att lära av, vilket är extra spännande, då man kan få en insyn i flera områden. Man lär sig något nytt i stort sett varje dag.

Vad exakt är det du gör?

Just nu går jag som biträdande projektledare till Tom och Peter. Hjälper dem i olika projekt och backar upp så fort de behöver assistans. Det aktuella projektet innefattar ombyggnationer för större företag. För tillfället är vi mycket inomhus och planerar ytor.
Men det blir ju ofta mer än ett projekt och vi åker runt och checkar av olika arbetsplatser i stort sett varje dag.

Vad uppskattar du mest?

Det är en ganska konkret bransch vilket jag uppskattar. Man ser hur saker växer fram dag för dag och tillslut blir det liksom ett absolut resultat och man kan gå vidare till nästa fas. Sen är det ju alltid härligt att träffa mycket människor också.

Vad är det mest utmanande?

Det svåraste är väl ofta det roligaste när man väl får häng på det. Jag tycker det finns flera saker som är lite kluriga. Vi hanterar ju människor och det varierar ju verkligen i svårighetsgrad. Att styra en grupp mot ett gemensamt mål är inte alltid busenkelt. Sen är det alltid utmanande att sätta sig in i och förstå kundens affär, ett av de absolut viktigaste momenten för oss. Och ett av de mest givande när man väl är inne i det.

Vad tror du det är viktigt att man är vass på när man jobbar i den här branschen?

Jag tror det är viktigt att ha en stabil grundkunskap, samt att kunna lyssna och vara lyhörd i alla lägen. Man är ju oftast ett ombud och vill att allt ska gå bra, lätt, snabbt och effektivt.

Vad förväntar du dig av Planör?

Som jag sa tidigare, man får ny kunskap nästan varje dag och det är ett stort steg för mig. Att få insyn i hur saker och ting fungerar, även sånt jag själv inte inriktat mig på. Det gör att man på ett bättre sätt förstår helheten. Sen skulle jag vilja bli lite vassare inom projektering och all typ av förarbete. Det känns viktigt och är något jag vill ta med mig efter praktikperiodens slut.

Vad händer sen?

Min ambition är absolut att jobba som projektledare och hade ju gärna jobbat här. Men just nu fokuserar jag på det som händer idag och tar det dag för dag. Jag menar, det har ju inte hunnit gå mer än 4 veckor på en 16 veckor lång praktikperiod.

Stort tack till Tobias!

Lämna en kommentar