Ökade byggkostnader

Hur ska branschen hantera senaste årets ökade byggkostnader på 12,2%?  


Ökade byggkostnader – Rykande färska siffror från SCB* visar att byggkostnaderna har ökat med 12,2% från april 2021 till april 2022. Det är enligt SCB den högsta siffran under ett årsintervall sedan maj 1981. Det är främst de ökade kostnaderna av byggmaterial som gör att siffran skjuter i höjden. Men även transport, drivmedel och elkostnader samt byggherrekostnader bidrar såklart till den ökade siffran.  

Samtidigt rapporterade boverket under 2021 att byggbranschen läcker 111 miljarder kronor per år pga brister, fel och skador. Ska vi verkligen acceptera detta? Om vi lägger ihop 1+1 så har vi helt plötsligt en handlingsplan. De ökade kostnaderna vi är beroende av kan vi inte göra något åt, det är bara att gilla läget! Men vi är trötta på att gilla läget när det kommer till att fel och brandsläckning ska vara en standard i vår bransch.   

Vi ska lägga vår påse krut på det vi kan påverka 

”Det finns inte korrekta handlingar, bygghandlingarna har brister som upptäcks i produktionen, samordningen är svag och det sker dubbelarbete mellan disciplinerna”. Vi har nog alla en tydlig bild av vad dessa brister och fel rent konkret består av, och bara där är vi en bra bit på vägen. Steg 1, identifieringen är klar. Nu väntar steg 2, hur löser vi detta?  

Och vi är en god bit på väg även när det gäller steg 2, kan vi säga att steg 3 är en beteendeförändring? Vi har verktygen och kunskapen för att samordna och lösa bristerna och felen, men det finns fortfarande ett motstånd i att finputsa arbetssättet med hjälp av detta. Vi måste sluta med att se förebyggande investeringar som en kostnad och skrämmas av att prislappen blir en aning högre tidigt i processen.  

Den högre prislappen ger oss kontroll, noggrann planering och korrekta handlingar. Det ger oss kontroll av budget och tidsplan och minimerar riskerna för de brister, fel och skador som årligen kostar branschen 111 miljarder kronor varje år. 

Om du ska välja mellan att betala en högre bestämd summa tidigt i processen eller stå inför oförutsedda och okända kostnaderna under processens gång, vilket väljer du? 

Hållbara byggprocesser är så mycket mer än miljövänliga val 

En hållbar byggprocess tar hänsyn till både miljö, ekonomi och det sociala, alla 3 aspekter är lika viktiga för att vi ska kunna bygga en framtid att längta till. Och i just denna fråga är den ekonomiska hållbarheten central. Men samtidigt som vi arbetar för att klara denna ekonomiska omkull kastning vi nämnt ovan så kommer vi att påverka både miljö och socialt på ett positivt sätt. När vi tar till verktygen för att minimera de plötsliga kostnaderna kommer vi samtidigt bidra till mindre svinn, bättre arbetsförhållanden och färre transporter.  

En win, win situation helt enkelt.  
Ser du möjligheterna? Är du redo att ställa om?  

Svär du inombords av dethär?

Vi arbetar dagligen med att hjälpa fastighetsägare och entreprenaden att minimera de oförutsedda kostnaderna i byggprocessen. Vi har verktygen för att ta kontroll och parera de ökade byggkostnader som vi nu har framför oss.

Vi hjälper gärna er att finna er lösning, är ni intresserade av att veta hur ni kan driva mer hållbara processer?
Hör av er så hörs vi!

Magnus Brink

Affärsutveckling kund, Planör

Mejl : Magnus.brink@planor.se
Telefon: 073-901 75 21

Här är några tjänster som vi kan erbjuda inom området:
> 3D scanning
> 3D modellering
> BIM-Samordning
> Projekteringsledning
> Digital tvilling

*Länk till SCB:s publicering: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/byggnadsprisindex-samt-faktorprisindex-for-byggnader/byggkostnadsindex-bki/pong/statistiknyhet/byggkostnadsindex-for-byggnader-april-2022/


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *