Miniserie del 3: Entreprenad – Modellen hjälper till att minska de krokiga slagen och skapar en rakare väg mot målet

Renovering, tillbyggnad eller nyproduktion. Oavsett projekt är inget för litet eller för stort för den digitala byggprocessen. Det vi däremot kan säga är att den är väldigt effektiv i alla olika typer av projekt.

Vilka fördelar medför den digitala modellen under produktionen

För det första är det nu slut på fel mått som ofta leder till längre tidsåtgång och oväntade produktionskostnader. Med hjälp av tekniken och scanningen i det tidigare steget kan vi få fram korrekta mått att bygga modellen med som den mänskliga faktorn har svårt för att mäta. Detta innebär på plats korrekta ritningar då dessa plockas fram ut modellen. Detta innebär också att vi kan skicka korrekta mängdlistor till underleverantörer vid offertförfrågan då vi från början har en modell med korrekta mått. Att modellen syns i både 2D och 3D underlättar förståelsen och kontroller på byggarbetsplatsen, både för entreprenörer och externa parter som skall bli delaktiga i projektet. Sammanfattat minimerar modellen de idag klassiska felsteg som både kostar tid och pengar. 

En portfölj med all information samlad på ett ställe är det nya, pärmar, papper och letande är nu ute ur tiden. Den digitala modellen innehåller all information som behövs på byggarbetsplatsen. Alla har informationen direkt i sin egen enhet och uppdateringar sker i realtid. Med ett knapptryck kommer man åt den information man behöver och då modellen även finns i 3D kan t.ex. vententreprenaden se vart deras kanaler går i förhållande till övriga discipliners komponenter. 

Modellen bjuder även på andra bekvämligheter som AR – Artificiell Reality. Detta används flitigt av de som jobbar på plats för att undvika missförstånd och felkonstruktion. Detta innebär att man håller upp telefonen mot en yta och modellen visar då hur den färdiga installationen ska se ut. Mått, material och annan värdefull information når du med ett knapptryck i 3D modellen.

Med det sagt kan vi förtydliga att detta innebär mindre missförstånd, färre fel på vägen mot målet och en betydligt effektivare produktion. Modellen som har korrekta mått från start stannar inte upp bygget när det väl är igång, tidsplanen är lättare att hålla och plötsliga extra produktionskostnader minskar. 

Lämna en kommentar