Ritningar – I Årsboken 2020 hittar vi denna intervju, har du inte läst den?! Då är det på tiden att ladda kaffemaskin och ta en paus för ett par minuters läsning säger vi!
Den tuffa sommaren 2020 fick vi chansen att sitta ned i ett Coronasäkert samtal över telefon med Håkan Lindgren, då chef för byggprojekt på CA fastigheter i Malmö. Nu mera är Håkan Lindgren själv en Planör. Han delade med sig av sina erfarenheter om att plocka fram korrekta relationshandlingar i praktiken.
Här är det inte bara en massa snack! Här kavlar vi upp armarna och levererar!
Text från Årsboken 2020
Kan du berätta lite om dig, Vem är Håkan Lindgren?
Jag jobbar på CA fastigheter i Malmö som ansvarig för ROT projekt. Det är ett familjeägt företag som äger fastigheter runt om i Sverige men även utomlands.
Vad jobbar du med just nu?
Vi ska totalrenovera en fastighet från 60-talet i Malmö som saknar originalritningar. Så vi har valt att rita upp korrekta ritningar med hjälp av 3D-laserscanner som underlag. Vi har nu skannat 1 hus och Planör håller på att ta fram modellen utifrån det.
Har du några tidigare erfarenheter av scanning?
Vi har tidigare använt oss av scanning men det har inte funkat. Vi har inte fått fram korrekt underlag från de tidigare aktörerna.
Tappade du förtroendet för scanning som digitalt verktyg när det inte blev lyckat?
Scanning har alltid varit ett självklart val. Gör man det rätt får man väldigt korrekta mått vilket är förutsättningarna för ett hållbart och effektivt arbete. Korrekta mått ser jag som en väldigt viktigt grund i tidigt skede inför beställare för att undvika fel längre fram. Ett hållbart projekt bygger på noggrannheten i det tidiga skedet vilket scannern ger oss. Jag visste att om rätt kompetens utför scanningen kommer vi att ha stor vinning av det med korrekta ritningar.
”Ett fel mått leder till flera fel på vägen”
Vilka besparingar ser du med hjälp av scannern?
Med korrekt area av fastigheten kan vi beställa rätt saker vilket sparar både tid och pengar. Ett fel mått leder till flera fel på vägen. Genom att ha korrekta mått från start minskar vi dessa fel.
Detta är även en investering inför framtida renoveringar och installationer då vi tar med oss modellen efter ombyggnationen.
Den fullvärdiga dokumentationen av fastigheten kommer göra besparingar även i framtiden.
Vad tror du är nyckeln för att Planör har lyckats tagit fram så bra underlag med scanningen jämfört med tidigare aktörer?
Kompetens. Elin från Planör har en känsla för byggnaden och hur man skall arbeta med scannern. För att få fram bra underlag från scannern krävs det kompetens från den som utför jobbet. Kombinationen IT och praktik är nyckeln till ett bra jobb med scannern vilket jag tror är det som saknats tidigare.
Har du gjort någon ny upptäckt i arbetet med scannern i ditt samarbete med Planör?
Det bildmaterial man får på köpet var nytt för mig. De 360 graders HDR bilder som gör att man digitalt kan navigera sig runt i fastigheten var en upptäckt.
Vad tror du om framtiden och scanning?
Jag är säker på att detta kommer att växa och att scanning har en god framtid. Scannern har ett stort användningsområde vilket jag tror att flera kommer att få upp ögonen för.Sitter du i samma knipa som Håkan gjorde? Eller i ett annat läge där korrekta relationshandlingar är A o O?
Sitter du i samma knipa som Håkan gjorde? Eller i ett annat läge där korrekta relationshandlingar är A o O?
Pontus är vass på ämnet och hjälper dig gärna!
072 – 231 22 81
pontus.bottern@planor.se