Varför ska jag baka lussebullar med Tangzhong metoden?
Tangzhong metoden ger riktigt saftiga bullar och om det är viktigare för dig än den klassiska lussebullens utseende så rekommenderar vi denna metod för julbaket! Degen blir något kladdigare att hantera än en vanlig vetedeg och därför lämpar sig runda bullar som den bästa formen för bullarna. Men för den vågade kan man mjöla och även snurra lussebullar, vi kan dock inte garantera samma saftighet om detta experiment genomförs!
Baka och njut!
Ingredienser
Bas deg (Tangzhong)
40 g vetemjöl special (eller manitoba creme)
100g vatten
100g mjölk
Deg
160 g vatten
160 g mjölk
25 g jäst
160 g strösocker
1 g saffran (2 påsar)
800 g vetemjöl
6 g salt
150 g rumsvarmt smör
Efter gräddning
1 ägg (till pensling)
1 msk mjölk (till pensling)
Efter att bullarna svalnat
25 g smör (till pensling efter gräddning)
2 dl strösocker (att doppa bullarna i)
Tillvägagångssätt
- Rör ihop 40g mjöl med 100g vatten och 100g mjölk i en kastrull. Värm på låg värme under omrörning tills vätskan tjocknat, likt tapetklister. Låt svalna till rumstemperatur.
- Rör ihop 160 g vatten, 160 g mjölk, 25 g jäst, 160 g strösocker och 1 g saffran. Tillsätt Tangzhong vätskan rör om, tillsätt därefter 800 g vetemjöl.
- Knåda degen med en köksassistent i ca 10 minuter, tillsätt där efter smöret i kuber samt salt. Knåda ytterligare ca 10 minuter.
- Grädda samma dag: Låt degen vila 10 minuter. Dela där efter degen i ca 30 bitar och forma till bollar. Lägg bullarna på plåtar, täck med handduk och låt jäsa ca 2 timmar.
- Grädda dagen efter: Lägg över degen i ren bunke, täck med plast eller lock och ställ i kylen under natten 8-10 timmar. Dela där efter degen i ca 30 bitar och forma till bollar. Lägg bullarna på plåtar, täck med handduk och låt jäsa ca 2 timmar.
- Värm ugnen till 190 grader varmluft. Vispa upp 1 ägg lätt med 1 msk mjölk. Pensla bullarna och grädda 10-12 minuter, när de är gyllenbruna är de klara.
- När bullarna börjat svalna: Smält smör och häll socker i en djupare tallrik, pensla bullarna med smör och doppa i socker.
- Njut av fluffiga och smakrika bullar!
Vad är Tangzhong metoden?
Tangzhong-metoden är ursprungligen en japansk bakmetod och går ut på att man kokar upp vätska och mjöl till en tjock redning. Det glamourösa bakom metoden är saftiga bullar på grund av degens kapacitet att kunna hantera mer vätska. Kemin bakom de saftiga bullarna är att mjöl kan suga upp nästan dubbelt så mycket varm vätska än kall. Ju mindre mjöl i degen, desto saftigare bullar.
En tangzhong deg är lösare och kladdigare än en vanlig vetedeg, där av kan det vara svårt att forma bullarna som klassiska lussebullar eller kanelsnäckor. Där av lämpar sig tangzhong metoden bäst när man ska baka runda bullar och bröd.
Får vi bjuda på ett annat tips i julbaket?
Första advent delade vi med oss av ett recept med Risgrynsgröt i ugn.
Kika in receptet här: Risgrynsgröt i ugn