Här krävs det kraft och ett jävlaanamma när byn Bansbari i Nepal byggs upp!

Att detta projekt kräver hjärta, hjärna och jävlaranamma finns det inga tvivel om. Att kunna vara med och bidra till lokala insatser som kommer att göra skillnad var inte ett val, utan en självklarhet för oss.

I julas bestämde vi oss för att donerade 10.000kr till en brickmaskin. Självklart vill vi vara med i projektet att bygga upp Bansbari i Nepal efter jordbävningen 2015 där 23 familjer blev utan hem. Med denna brickmaskin kan byborna producera så kallade Earth Bricks själva i byn och spara otroligt mycket pengar och även på miljön.

Genom att sand, jord och cement pressas i maskinen skapas stenarna som sedan torkas innan de börjar bygga upp hus. Med lokalt material och produktion med en maskin som går på handkraft så byggs ett hus med lägre CO2 utsläpp än ett tegelhus. Med en ny design är dessa byggstenar beräknade att tåla en eventuellt kommande jordbävning. Detta känns så rätt för oss att stötta!

Med hjärta bygger hela byn tillsammans upp huset igen som rasat under jordbävningen.
Det är framförallt kvinnorna som tar en ledande roll i projektet, hanterar brickmaskinen och producerar Earth Bricks som är ett tungt arbete. Byborna kämpar tillsammans med en jäkla styrka, det kallar vi ett jävlaanamma!

Vad har hänt hittills?

  • Januari: Byn samlades för att organisera sig inför projektet.
  • Februari: Earth Bricks började att produceras för fullt.
  • Mars: Första husen skall börja byggas.

Här går det snabbt, det händer saker och det finns ingen tid att spilla.
Vi ser fram emot att följa projektet och se byn växa upp igen!

Mer om projektet finner du här!

Lämna en kommentar