Energikostnader för en fastighet är en av de högsta posterna i budgeten och tyvärr är det allt för många fastigheter som använder onödig energi på grund av t ex omedvetenhet, ej korrekt underhåll eller äldre system. Det finns mycket pengar att spara på genom att identifiera och hantera energitjuvarna, samtidigt minskar vi fastighetens klimatavtryck.
Många olika system hanterar driften i ett hus
I ett hus finns det många olika system för att hålla igång driften inom vatten, värme, ventilation och el. Oftast samverkar inte systemen med varandra vilket gör det svårare att få en översikt över kostnaderna och energianvändningen. Kontroll över driftsystemen är nyckeln för energioptimering.
En annan faktor som även påverkar kontrollen över systemen är att oftast hanterar olika personer olika delar av förvaltningen. Det gör det svårt att samordna insikter och information om man inte har ett molnbaserat förvaltningssystem där alla arbetar i samma plattform.
Energioptimera för både plånboken och klimatets skull
Alla kilowattimmar vi kan minska är en vinst i vår plånbok och för klimatavtrycket. Med dagens elpriser är varje kilowattimme värd mycket och värd att spara på. För varje kWh beräknas ca 0,33 kg CO2, varje kWh räknas även för klimatpåverkans skull.
Börja med det ni redan har
En energioptimering innebär att man ser över fastighetens driftsystem och gör investeringar som bidrar till mindre energiförbrukning. Investeringar kan låta stort men faktum är att första steget är att se över det man redan har. Det finns oftast mycket att vinna på att bara se över nuvarande system, göra en analys av förbrukningen och att trimma systemen. I många fall räcker ett första steg med att se över underhållet och att automatisera användningen. Dessutom har investeringar i energibesparingar högre avkastning idag än för ett par år sedan med tanke på de skenande elpriserna.
Nästa steg är att installera smartare och effektivare teknik, t ex en ny undercentral, effektivare pumpar eller att förbättra husets skal.
En långsiktig energistrategi
För ett långsiktigt hållbart arbetet rekommenderas att få både system och människor att samverka. Det görs effektivast via ett molnbaserat fastighetssystem där alla system integreras och alla människor arbetar i samma system med samma data. Förvaltningen går att visualiseras i form av en digital tvilling och det är enkelt att analysera data för att finna avvikelser i driften innan det kostat både plånbok, miljö och systemens skick.
Sammanfattningsvis våra främsta råd
- Få system och människor att samverka via ett molnbaserat fastighetssystem där vi samlar all information och hantering på 1 ställe.
- Börja sedan med det ni har idag innan man börja räkna på större investeringar i nya system.
- Därefter investera för att optimera era system.