Crash Course i byggprojektledning med Ebbe Asp.

 

I denna tid, när intrycken på internet avlöser varandra hela tiden kan det vara skönt med kort och koncis information. Därför tänkte vi att en Crash Course i byggprojektledning kunde vara på sin plats. Sju snabba nerslag om viktiga saker du bör tänka på som byggprojektledare. Information som kan vara väldigt matnyttig för dig som vill in i branschen. Vi tog tillfället i akt och frågade ut en av våra främsta byggprojektledare, nämligen Ebbe Asp.

Rätt utbildning.
Utbildning är alltid viktigt, även om den kommer i olika former. En teknisk utbildning är lika viktigt som praktisk erfarenhet. Det är även viktigt att alltid hålla sig ”up to date” med lagar och regler.

Ett jäkla driv.
En byggprojektledares främsta vapen är ett enormt driv, att ha lite kunskap om väldigt mycket samt förmågan att aldrig ge upp. Sen måste man även vara en god människokännare.

Gör rätt från början.
Det vanligaste felet man gör som ny är att man letar efter lösningar och svar på fel ställen. Detta leder till att man går omväger, vilket tar tid och tiden är väldigt värdefull. Var aldrig rädd för att fråga, varken kollegor eller kund. Det är så man lär sig.

Bli kompis med kunder och leverantörer.
Best Friends Forever. En nära relation med kund kräver lyhördhet och respekt, precis som vilken annan relation som helst. Då kommer leveranser och uppdrag poppa ut, som popcorn från en kastrull utan lock.

Glöm inte något i planeringen.
Det gäller att försöka se groparna innan man hamnar i dom. Var öppen för alla tänkbara scenarion och sätt allt på papper. Tid, stålar och resurser är viktiga parametrar.

Alltid ödmjuk, påläst och lyhörd.
Var ödmjuk, påläst och var framförallt tydlig med det du vill. Det är även viktigt att veta hur du ska bete dig på en arbetsplats och prata rätt språk. Det är otroligt viktigt att förstå och ännu viktigare att bli förstådd.

Visdomsord från Ebbe Asp.
Tänk att du har en stor rund kaktus med några sjuhelvetes taggar. Mitt i kaktusen är det mjukt, varmt och gott. Det där mjuka varma och goda är det färdigställda projektet. Innan du når dit ska du springa runt på denne stora kaktus och slå bort alla taggar, för att till sist riva bort skalet och leverera det goda. Var inte rädd för att skära och sticka dig på vägen, det läker.

Peace and love!

// Ebbe

Lämna en kommentar