Vi är i mål! 2 hela byar har tagit tillbaka sina hem! – Build up Nepal


2015 slog jordbävningen hårt mot byarna BansBari och Satbote i Nepal. I bara dessa två byar förlorade 39 familjer sina hem. 2019 gick vi med och investerade i en brickmaskin för att återuppbygga deras hem igen tillsammans med Build up Nepal.

De 23 familjerna i BansBari la till sitt jävlaranamma och efter hårt slit hade de byggt upp alla hus igen, därefter levererades brickmaskinen till Satbote där 16 familjer nu skulle återuppbygga sina hem.

Och nu, 6 år efter jordbävningen kan vi äntligen meddela att alla de 39 familjer har tagit tillbaka sina hem och har nu trygga hus att bo i!

Om man bor i Nepal och ska bygga ett hus, är det ingen idé att bygga hus som rasar i nästa jordbävning, målet var att vi ska bygga hus som står kvar.

Att få byggmaterialet på plats var inte helt självklart. Det enda alternativet som fanns var ohälsosamt mot både de hemskt nog otroligt många barn som skapade teglet i Katmandu och mot miljön pga dess långa frakter av kol. En till bov för miljöutsläppen är när teglet bränns. Sedan är det transport igen så långt upp i bergen som det är möjligt och sen är det handkraft som tar över.

400.000 hus skulle byggas upp, det måste finnas en vettigare lösning för att få materialet på plats!

Björn Söderberg, grundare av Build up Nepal, fann brickmaskinen som skulle göra bygget hälsosammare och skapa fler jobb för lokalborna. I det här fallet tillverkar man teglet av den jord som finns i Himalaya, lite cement, in i maskinen som är handdriven och så skapar man sandkakor. De ligger ute i solen i 21 dagar och torkar. 

När husen byggs på detta sätt motarbetar vi barnarbete då det är kvinnorna i byn som startar företagen och jobbar med brickmaskinerna. Dessutom har vi i bara Satbote med 16 hushåll sparat 69 ton CO2 jämfört med att bygga husen i tegel. Det motsvarar ca 56 flygresor tur och retur mellan Malmö och Gran Canaria.

Äntligen kan familjerna längta hem igen! Att bo i de temporära skjulen de byggt upp under tiden de nya husen återuppbyggts har varit både otryggt och slitsamt. Det har varit tufft, krävts ett otroligt samarbete och ett jävlaranamma för att bygga upp alla husen igen. Men de går nu rakryggade ut från denna historia med minnet att de aldrig gav sig, att motgångar inte vinner och att allt är möjligt.

Om inte detta är inspirerande till att hitta ett jävlaranamma så har vi just nu inte mycket mer att komma med. Wow vilka kämpar!

Tillsammans gör vi skillnad! Vi är stolta samarbetspartners med detta gäng som gjort det här möjligt!


1 svar på ”Vi är i mål! 2 hela byar har tagit tillbaka sina hem! – Build up Nepal”

Lämna en kommentar