Nu lanserar vi vårt stipendium: Bryt Branschlogiken!

Bostadsbristen är stor i Sverige. En utmaning som drabbar fler och fler städer. Tänker vi rätt när vi bygger? Måste alla badrum vi bygger vara helkaklade?

I samband med den senaste tidens expansion och nyetablering i Helsingborg väljer konsultföretaget Planör att instifta stipendiet ’Bryt Branschlogiken’. Stipendiet kommer att delas ut årligen med start hösten 2018.

Målet med ’Bryt Branschlogiken’ är att hitta nya tankesätt och idéer att applicera på byggsektorn. En bransch som ofta är både förändringsobenägen och stelbent.

Stipendiets namn syftar till Planörs strävan att förändra och förbättra. Att titta bortom den traditionella byggsektorn och försöka hitta helt nya sätt att resonera och prioritera. Och tänka med både hjärta och hjärna.

Håkan Bäckström, VD på Planör, ser en problematik i byggbranschens starka interna kultur.

”Frågar man vem som helst som redan jobbar i branschen hur vi ska bygga bättre, kommer man alltid att få samma svar. – Så här ska vi göra, det har vi alltid gjort!”

Han anser att byggbranschen är fast i traditionella sanningar och vanor – en homogen kultur som pratar på ett visst sätt. Men akademiskt politiskt korrekta och urvattnade utredningar om hur allt ska gå till är helt ointressanta när man vill bryta branschlogiken:

”Vi frågar inte dig som redan är mästare. Gör vi det får vi bara höra det alla redan vet ännu en gång. Nu vill vi höra vad vanliga människor tycker och tänker. Och känner!”

Planör sätter inga speciella kriterier, utan stipendiet på 5000 kr kan sökas av alla. Förhoppningen är att mångfald ska ge nya perspektiv.

Vad får din bostad kosta?

Temat för Bryt Branschlogiken 2018 är ”Vad får din bostad kosta?”. Vitsen är alltså att inte berätta hur man brukar göra utan att istället undersöka vad människor verkligen vill ha. Och fråga vad folk vill betala. Vad är intressant för DIG?

”Människor har nästan inga möjligheter att själva bestämma vad man vill betala för varje månad – vad som känns viktigt. Oftast finns ju bara de bostäder som marknaden erbjuder. Som någon sa: du får välja vilken färg du vill – bara du väljer svart…”

Planör vill se en seriös undersökning av vad som verkligen är viktigt och vad folk behöver. Hur ska DIN bostad se ut? Vad får den kosta? Målet är att skapa en faktaunderbyggd, realistisk debatt som involverar oss alla och lyfter blicken bortom etablissemanget.

Skicka din ansökan nu!

Lämna en kommentar