Arkitektens sätt att effektivisera via 3D modellen

Budget och tidplaner, finns det några ord som är mer flytande än dessa. Hur många gånger tror man på att detta stämmer i början av ett projekt? Vi vågar svara sällan! Men vi har bestämt oss för att inte fortsätta jobba på så osäkra grunder. Vi ska inte heller glömma vår viktigaste vän jorden för vår överlevnad, vi pratar såklart om miljön som alldeles för ofta hamnar i skymundan av pengamolnen. När vi hittar sätt att jobba på där vi sparar pengar, tid och tar till vara på miljön känns det för bra för att vara sant. Men vi ljuger inte, vi är pålitliga och i detta fall är det helt sant.

Redan i detta skedet märker vi av de stora fördelarna av scannerns jobb ute i fält, av det punktmoln som skapats och med all information det innehåller.

De flesta av oss i branschen vet hur arkitektens klassiska arbete utan scannerns förberedande jobb går till. Mätningarna sker av en person där vi har en mänsklig faktor för felmätningar. Alla mätningar görs en och en och med sig hem får man bara det man måttat på plats. Väl vid skrivbordet när modellen ska tas fram jobbar man utifrån de mått man hämtat hem. För att inte bli långrandig i text, ni vet ju hur detta går till så kan vi lite snabbt sätta upp ett par punkter:

  • Fel mätning på plats skapar fel mått i modellen vilket leder till flera revideringar längre fram, en så kallad dominoeffekt är svår att undvika här.
  • När man saknar ett mått kräver detta en resa till fastigheten för en extra mätning, resor tar både på miljön och tiden, tid är pengar. Ja ni förstår hur kostsamt detta steg är för alla faktorer.

& Nu 

Med punktmolnet som underlag underlättas arbetet för projektören som skapar 3D modellen. Punktmolnet innehåller all information och befintlig installation, utifrån det bildmaterial som finns i punktmolnet blir 3D modellen korrekt och fulländad. Här finns all synlig information från fastigheten, mått, ytskikt, kulörer, fast inredning och fasta installationer. Du har all information du kan tänkas behöva, och det viktigaste av allt, korrekt underlag. I sin tur behöver finns allt underlag i 3D modellen som arkitekten behöver för sina ritningar.

  • Genom scannerns exakthet undviker vi den mänskliga faktorn i felmätningar. Domino är kul som sällskapspel men dominoeffekten av revideringar är vi inte intresserade av här.
  • Vi jobbar miljösmart genom att ha all information i punktmolnet, vi behöver inte göra några extra resor till fastigheten. Win, Win på miljön, tid, pengar och miltalet för bilen.
  • Något vi tros sakna, kanske ett mått, finns i modellen, vi kan enkelt mäta mått och vinklar från där vi sitter. Kom ihåg promenaden på lunchen!

Vi blir mer och mer övertygade av scannerns jobb i tidigt skede, blir ni?

Lämna en kommentar