Personporträtt: Fredrik Österlin

 

Fredrik Österlin är byggprojektledare på Planör och bor på soliga Ribban i Malmö tillsammans med sin sambo. Nära och bra till huvudkontoret kan man tycka. Men inte riktigt för Fredrik då han är ute på projekt i stort sett dagligen. Vi lyckades haffa honom en dag i kontorsstolen.

Vad håller du på med just nu?

Just nu projektleder jag en ombyggnad av ett befintligt storkök på Orup sjukhus i Höör. Ett pilligt men roligt projekt där entreprenaden precis startat. Nu i dagarna ska vi blåsa ut det gamla köket helt och installerar ett nytt modernt kök istället. Både beställare och myndighet ställer såklart höga krav gällande hygien och arbetsmiljö vid denna typ av projekt. Vilket är viktigt att förmedla vidare till alla inblandade.

Vad uppskattar du mest med projektet?

Jag håller ju i projektledningen så det är ju bra till att börja med, skämtåsido. Hela bygget är väldigt bra projekterat med duktiga projektörer och en riktigt vass entreprenör som skall utföra själva ombyggnaden. Sen är det ju roligt att just detta projekt skiljer sig från många andra projekt jag genomfört tidigare. Nya utmaningar är alltid roligt och jag försöker hitta det i varje projekt jag ger mig in i.

Vad skulle du säga är din specifika roll?

Det svänger ganska mycket eftersom jag haft en del olika roller i projektet. Under projekteringen så agerade jag projekteringsledare och under pågående entreprenad har jag varit byggledare. Jag fungerar även som länken mellan entreprenör och projektör, samt mellan verksamhet och projekt. Att ta på sig en ny kostym när projektet går över i en ny fas är både inspirerande och utmanande.

Hur kommer sig att du valde att jobba på Planör?

Jag uppskattar möjligheten att vara med och utveckla projekten vi arbetar i och samtidigt vara med och utveckla Planör som företag. Sen är ju stämningen alltid på topp och kollegorna är aldrig sena med att locka fram ett skratt.

Berätta om en helt vanlig dag på kontoret.

06:30 – Klockan ringer och jag smyger ut ur sovrummet för att inte väcka min sambo som brukar vilja sova minst 30 minuter till.

06.45 – Äter en enkel frukost, slänger mig i duschen och fixar till mig lite snabbt.

07:00 – Sätter mig i bilen eller på cykeln beroende på om jag skall vara på kontoret hela dagen eller om jag ska köra ut och hälsa på något projekt. Vilket jag ofta ska.

07:30 – Väl framme på kontoret och drar jag i mig en redig kopp svart kaffe och startar datorn. Jag kikar vad som hänt under natten och går igenom dagens arbete lite snabbt. Det är skönt att hitta en struktur redan på morgonen. Därefter går jag igenom mailkorgen, förbereder eventuella möten eller skriver klart mötesprotokoll.

09:30 – Ofta blir det något platsbesök hos pågående projekt samt genomgång med entreprenör eller projektör. Drar ut ett mail och konfirmerar det vi kommit överens om. Vid den här tiden brukar det vara dags för en stark kopp kaffe till.

11.30 – Lunch. Ibland ute ibland på kontoret. Vi har ju en kanonrestaurang precis nedanför kontoret som heter Saltimporten.

12:30 – Efter lunch har jag antagligen något möte inbokad eller så blir det ännu ett platsbesök. Är det möte kan det vara med beställare, entreprenör eller projektörer. Oftast för att reda ut någon frågeställning som dykt upp under dagen. Sen blir det ju lite protokollskrivande efter mötet.

16.30 – Förbereder allt inför morgondagen och sen är det snart dags att bege sig hemåt.

Efter jobbet så drar jag till gymmet eller innebandyträning. Vissa kvällar får det gärna bli lite flugfiske, om jag hinner och om vädret tillåter. Men just för tillfället blir det mest fokus på att shoppa barnsaker, då vi skall få en liten flicka i november. 🙂

Lämna en kommentar