3 vanliga missförstånd när det gäller BIM, vi reder ut dom! 

BIM processen –
“Vi driver för små projekt för att det ska vara aktuellt för oss”  
“Tack men vi har redan en 3D modell” 
“Det låter dyrt, det är bara stora projekt som har råd med det”  

Vi svarar: 

“BIM går att anpassa efter alla projekt, stora som små” 
“Det är så mycket mer än en 3D modell, 3D modellen är kärnan men arbetet runt den är det fantastiska”  
“Tvärtom! En stabil grund undviker så många överraskningar på vägen att vi sett en hel del projekt som till och med sparar pengar i slutändan” 

Vi vet att det är mycket nu, en sammanfattning för dig som är på språng: 

Vi vet att det är mycket nu, en sammanfattning för dig som är på språng: 

Att kombinera digitala verktyg i BIM processen kan kännas stort men vår erfarenhet är att det är en väldigt anpassningsbar metod som har sparat mycket tid, pengar och revideringar i många projekt.  

  • Sparar tid och pengar i ett projekt 
  • Information integrerad i modellen 
  • Anpassningsbart efter varje projekt 
  • 3D modellen är kärnan 

Ursäkterna eller ska vi säga fördomarna? Det finns en hel drös av de och vi hör en hel del när vi är ute och levererar. Något som vi ser jäkligt stor vinning i har fått en otrevlig fördom att det är dyrt, stort och att inte alla projekt passar denna metod. Synd då vi tror att många skulle ha stor vinning av det bara man vågar öppna sinnet. Nä detta måste vi få fason på!

BIM, kärt barn har många namn, i detta fall många olika metoder och innebörd. Om man pratar med 10 olika personer kan du nog förvänta dig ungefär lika många beskrivningar av BIM. Kan tyckas förvirrande men det är också det som är det fantastiska med det, den högt anpassningsbara metoden. Vi kommer här ge vår syn på BIM och dess fördelar. 

Vårt hemliga vapen kryddar BIM processens fördelar än mer!

Building modelling information (BIM) utgår från en 3D modell som innehåller all information. Med denna modell kan vi digitalisera mycket av planering och genomförande vilket sparar mycket tid men även kostsamma missar. Från modellen kan vi plocka fram budget, tidsplaner och prisförslag, vi utför automatiska kollisionskontroller och säkerställer att projektet uppfyller sina kravställningar. Vi tar med relevant information som behövs för att planera och genomföra projekt, vilket minskar revideringarna på vägen mot mål.  

I BIM processen brukar vi presentera ett förslag till, det avgörande steget för att modellen modelleras utifrån korrekt information. För att minska revideringarna som ofta sprider sig som en löpeld över projektet med ofta flera efterföljande konsekvenser är en korrekt modellerad 3D modell utifrån korrekta mått och vinklar a och o. Vi alla är bara människor och den mänskliga faktorn går inte att undvika… eller? Jo det kan den! Om man tar fram mått och vinklar med en 3D laserskanning så går det att undvika, man får en digital kopia av fastigheten.  

Scanningen har många användningsområden men just för modellering är det mest unika: 

  • Korrekt information om fastigheten, en digital kopia. 
  • Mätbara 360 graders bilder. Du kan från din dator alltid komma åt alla mått och vinklar, även var och hur de fasta installationerna finns. 
  • Efter en scanning har du all information, detta sparar många resor för att kolla mått och synliga installationer.  

Jonathan Bornhager, han är mannen som har koll på BIM! 
Han delar gärna med sig!

0722-32 39 60
jonathan.bornhager@planor.se